1993 Space Machine



Η αρχική έκδοση του 1993 Space Machine, η οποία αρχικά ονομαζόταν Shenandoah: Daughter of the Stars, προοριζόταν για την θρυλική μας Amiga το μακρινό έτος 1993 φυσικά. Ναι, τότε που πέφταμε με τα μούτρα στα περιοδικά Amiga Format και Commodore User, αναζητώντας τον επόμενο πολύχρωμο τίτλο του λατρεμένου μας υπολογιστή που εξακολουθούμε να θεωρούμε ως την καλύτερη gaming πλατφόρμα όλων των εποχών. 

Τότε, το project εγκαταλείφθηκε πριν κυκλοφορήσει και τοποθετήθηκε στο ράφι των προγραμματιστών του. Ευτυχώς δεν χάθηκε για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά επέστρεψε το 2016 σε εμάς, συνεχίζοντας να αναβαθμίζεται μέχρι τις μέρες μας. 

Πρόκειται για ένα Shoot 'Em Up οριζόντιου scrolling στο οποίο κουμαντάρουμε ένα υπερσύγχρονο διαστημόπλοιο επιφορτισμένο να ανακτήσει μια πανίσχυρη συσκευή που έχει την δύναμη να γεωδιαμορφώσει ολόκληρους πλανήτες. Αυτή βρίσκεται στην κατοχή του Colonel Nestor και της συμμορίας του από διαστημικούς πειρατές, οι οποίοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την συσκευή για να επιβληθούν σε δεκάδες πλανητικά συστήματα. 



Για να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους διαθέτουμε μια ποικιλία σκαφών, ξεκινώντας με το πιο αδύναμο και ξεκλειδώνοντας σταδιακά τα υπόλοιπα. Όπως είναι φανερό υφίσταται το Roguelike στοιχείο στο παιχνίδι καθώς έχουμε ισχυρό κίνητρο για να σαρώσουμε ξανά και ξανά τους κατακτημένους κόσμους, μέχρι να αποκτήσουμε όλα τα διαστημόπλοια και τα 25 διαφορετικά είδη όπλων.  

Η δράση του 1993 Space Machine είναι καταιγιστική και η ευελιξία του σκάφους μας απολύτως απαραίτητη για να αποφύγουμε την βροχή από βολές που δεχόμαστε και να κάνουμε τις απαιτούμενες μανούβρες για να αποφύγουμε τα εξωγήινα σκάφη που θέλουν να συγκρουστούν μαζί μας. 

Τα μικρού μεγέθους σκάφη έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας αλλά υστερούν σε δύναμη πυρός, την οποία διαθέτουν σε αφθονία τα μεγαλύτερα σκάφη. Με τα μεγαλύτερα μπορούμε να έχουμε τέσσερα όπλα στην διαθεσή μας, με το ένα να τσακίζει τους εδαφικούς στόχους, το άλλο να καλύπτει τα νώτα μας, το τρίτο να εξαπολύει όλεθρο σε ευθεία γραμμή και το τέταρτο να στέλνει τηλεκατευθυνόμενα βλήματα ώστε να μην ξεφεύγει τίποτα. Η ενσωματωμένη ασπίδα σε όλα τα σκάφη είναι κυριολεκτικά σωτήρια καθώς την περιστρέφουμε όπου θέλουμε και απορροφά αρκετές βολές αλλά εξαντλείται σχετικά γρήγορα, αφήνωντάς μας απροστάτευτους απέναντι στα bosses. 

Η ποικιλία των bosses είναι ικανοποιητική και τα μοτίβα δράσης τους μαθαίνονται εύκολα ώστε να τους ξεπεράσουμε σχετικά γρήγορα. Η ουσία του παιχνιδιού πλην της δράσης είναι η αγορά και η αναβάθμιση σκαφών και όπλων όταν μαζεύουμε τους σχετικούς πόρους. Αυτή γίνεται είτε στο τέλος κάθε επιπέδου ή μερικές φορές στα μισά του δρόμου προτού φτάσουμε σε κάποιο boss. 



Το 1993 Space Machine τερματίζεται σε ένα δίωρο το πολύ στο κανονικό επίπεδο δυσκολίας αλλά θέλει τουλάχιστον 10 ώρες έως ότου αποκτήσουμε και δοκιμάσουμε όλο τον εξοπλισμό. Εγγυώμαι ότι τα περάσματά σας θα είναι το ένα απολαυστικότερο από το επόμενο, με την προσμονή να αποκτήσετε τρομερή δύναμη πυρός και να αντέξετε στην τελευταία αποστολή bonus που εμφανίζεται μετά τον τερματισμό και είναι απάνθρωπα δύσκολη. Το 1993 Space Machine ξεχωρίζει όσον αφορά τα ρετρό Shoot 'Em Ups με το κλασικό gameplay του, τις πολλές αναβαθμίσεις, τα γραφικά που προκαλούν νοσταλγία και το καλαίσθητο soundtrack. Οι λάτρεις του είδους δεν πρέπει να το χάσετε. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The Shape of Chaos - The Shape of Chaos cd review (2023)

Μια μικρή παρουσίαση του αναβαθμισμένου Rise of the Triad: Ludicrous Edition (2023)

Μια κριτική για το καινούριο παιχνίδι Amnesia: The Bunker