Τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς
Πολύ τα αγαπάμε τα βιβλία. Την λατρεία της τυπωμένης σελίδας την γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι οι βιβλιοφάγοι, οι άνθρωποι δηλαδή των οποίων η καθημερινή δίαιτα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και μερικές εκατοντάδες λαχταριστές λέξεις. Αναφέρομαι στο καλύτερο φαγητό ίσως του κόσμου το οποίο δεν παχαίνει το σώμα αλλά θρέφει υγιείς εγκεφάλους και ψυχές, καλλιεργώντας το μεγαλύτερο δώρο της φύσης στον άνθρωπο, το μυαλό του.
Το τέλος του φετινού έτους μας αναγκάζει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και να αποφασίσουμε ποιο από τα λεκτικά γεύματα που καταναλώσαμε ήταν και το πιο θρεπτικό. Ο καθ' ύλην αρμόδιος για να κάνει την συγκεκριμένη ανασκόπηση είναι ο βιβλιοκριτικός μας, Library of Babel. Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει για τις φετινές βιβλιακές εμπειρίες του.
Είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο, ίσως και άχαρο, να συμπυκνωθεί η ετήσια βιβλιοπαραγωγή σε 10 τίτλους, όταν έχουν κυκλοφορήσει τόσο ωραία βιβλία- αναγκαστικά λοιπόν, η λίστα του Top 10 φανερώνει τις ιδιοσυγκρασιακές προτιμήσεις κάθε αναγνώστη.
Ένα πρόχειρο Top 10 για το έτος 2022:

1. Όλγα Τόκαρτσουκ: Τα βιβλία του Ιακώβ (Καστανιώτης). Από την κάτοχο του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 ένα πολυεπίπεδο βιβλίο , ιστορικό σε πρώτη ανάγνωση, αλλά ουσιαστικά μια τοιχογραφία της πνευματικής εξέλιξης της Ευρώπης.

2. Κάρολος Ντίκενς: Ντέιβιντ Κόπερφηλντ (Κέδρος). Επιτέλους μεταφράστηκε το magnum opus του Ντίκενς δίχως περικοπές.

3. Roderick Beaton: Οι Έλληνες (Πατάκης). Όπως βλέπει την ελληνική ιστορία και πολιτισμό ένας διαπρεπής ξένος ιστορικός.

4. Jean Lacouture: Ιησουίτες (Πόλις). Η καλύτερη ιστορική επισκόπηση της «Εταιρείας του Ιησού» που αναγέννησε την Καθολική Εκκλησία.

5. Michel de Montaigne: Δοκίμια (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Επική μετάφραση του Φ. Δρακονταειδή ενός έργου σταθμού στον ευρωπαϊκό στχοασμό.

6. Μπένχαμιν Λαμπατούτ: Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο (Δώμα). Έργο για τα όρια ανάμεσα στην ιδιοσυγκρασία και την επιστημονική μεγαλοφυΐα.

7. Ζαν Ζακ Ρουσσώ: Οι Εξομολογήσεις (Σμίλη). Πλήρης μετάφραση της αυτοβιογραφίας ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του Διαφωτισμού.

8. Yevgeny Zamyatin: Εμείς (Έρμα). Έπος της λογοτεχνίας του φανταστικού που επηρέασε πολλούς κατοπινούς συγγραφείς.

9. Χέρμαν Μπροχ: Οι Υπνοβάτες (Έρμα). Νέα έκδοση σε πολύ καλύτερη μετάφραση ενός αρχετυπικού μυθιστορήματος που συνδυάζει πολλούς γνωστικούς τομείς.

10. Stephen King: Μπίλι Σάμερς (Κλειδάριθμος). Κάθε μετάφραση βιβλίου του Στήβεν Κινγκ πρέπει να μπαίνει στην λίστα με τα κορυφαία του έτους αναγκαστικά.
Εσείς έχετε διαβάσει κάποιο από τα προαναφερόμενα βιβλία και, αν ναι, ποια είναι η δική σας άποψη για αυτά; Παραθέστε και το δικό σας top 10 βιβλίων της χρονιάς και προτείνετε τις δικές σας βιβλιακές ανακαλύψεις στους υπόλοιπους αναγνώστες μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου