Workers & Resources: Soviet Republic review


Πως αλήθεια θα σας φαινόταν να βρισκόσασταν στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και ν' έπρεπε να διαχειριστείτε σημαντικούς τομείς της παραγωγικότητας όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς η και την βιομηχανική παραγωγή για να παράγετε τ' αγαθά που είναι απαραίτητα για να τρέξει το σύστημα. Κάτι τέτοιο συναντάμε στο παιχνίδι Workers & Resources: Soviet Republic το οποίο είναι καθαρή διαχείριση πόρων από μεριάς σας και όπου μας βγάλει.

Όταν θα ξεκινήσουμε το Workers & Resources: Soviet Republic θα πρέπει να σκεφτούμε καλά που θα φτιάξουμε σπίτια για τους κατοίκους της πόλης μας όπως επίσης και τα απαραίτητα μέρη όπου θα μπορούν να διασκεδάζουν ώστε να τους έχουμε πάντοτε ικανοποιημένους για να μας κάνουν τις δουλειές που τους αναθέτουμε απρόσκοπτα και γρήγορα. Γιατί μπορεί να θεωρείτε ότι εκείνη την εποχή έπεφτε γαλέρα αλλά στην πραγματικότητα είναι ότι εμείς μπορούμε ν' επιλέξουμε τι θα παρέχουμε στους κατοίκους της πόλης μας.

Τους φτιάχνουμε λοιπόν ορυχεία και τους στέλνουμε για δουλειά ώστε να εξορύξουμε τ' απαραίτητα μέταλλα για τις ανάγκες μας αλλά και να βγάλουμε περίσσευμα για κάποιο trading που θα μας αποφέρει πόρους για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή μας. Αυτό που είναι το αξιοσημείωτο στο παιχνίδι είναι τ' αυθεντικά κτίρια και τ' οχήματα εκείνης της περιόδου, πράγμα που αυξάνει τον ρεαλισμό του. Όσο ο χρόνος κυλά στο Workers & Resources: Soviet Republic τόσο οι εργάτες μας γίνονται και πιο απαιτητικοί και ζητούν και ολοένα περισσότερες ανέσεις, λογικό είναι αυτό, στην αρχή είναι ικανοποιημένοι μόνο με τροφή.

Η οικονομία στο Workers & Resources: Soviet Republic είναι δυναμική, δηλαδή αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, τ' αγαθά ακριβαίνουν η φτηναίνουν ανάλογα την προσφορά και την ζήτηση. Ωραίο στοιχείο αυτό γιατί με fixed τιμές θα βαριόμασταν γρήγορα και δεν θα είχε και νόημα. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι σ' αυτό το παιχνίδι φτιάχνουμε κυριολεκτικά την δική μας σοσιαλιστική ουτοπία από το μηδέν. Ενώ μοιάζει με τα sim city εδώ φτιάχνουμε τα πάντα εμείς και αυτό είναι το κάτι που το κάνει να διαφέρει από τους πάρα πολλούς τίτλους με παρόμοια χαρακτηριστικά, τα λεγόμενα city building games.

Φτιάχνουμε από ρούχα μέχρι και τ΄αυτοκίνητα των κατοίκων της πόλης μας στο Workers & Resources: Soviet Republic. Όλα αυτά απόλυτα ρεαλιστικά και δοσμένα έτσι ώστε να νομίζουμε ότι πράγματι είμαστε κυβερνήτες της πόλης μας και όχι απλώς να παίζουμε τυπικά και ψυχρά όπως γίνεται σε πολλά παιχνίδια. Πρέπει να δώσουμε επιπλέον προσοχή στο φτιάξιμο των υποδομών δηλαδή τα τραίνα και τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους εργάτες στις δουλειές τους αν θέλουμε να λειτουργεί άψογα η μικρή μας κοινότητα που με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε κανονική μεγαλούπολη.

Υπάρχουν τόσες μικρολεπτομέρειες που πρέπει να έχουμε στο νου μας και να διορθώνουμε από νωρίς στο Workers & Resources: Soviet Republic αν θέλουμε βέβαια να πετύχει το πείραμα μας και να δουλέψει ικανοποιητικά η πόλη μας. Αυτό είναι κάτι που το διαφοροποιεί λιγάκι από τα παιχνίδια της σειράς, δηλαδή η υπερβολική δόση λεπτομέρειας σε ότι κάνουμε. Άρα όσοι προτιμούν τα στυλ Tropico παιχνίδια εδώ θα τα βρουν κάπως δύσκολα. Ειδικά το σύστημα μεταφοράς με δρόμους και τραίνα θα φανεί εφιάλτης σε πολλούς που θα το δοκιμάσουν.

Ένα ακόμη θετικό σημείο του τίτλου είναι ότι τρέχει άνετα ακόμη και σε μεσαίου τύπου συστήματα σε αντίθεση με το Cities Skylines που ψιλοσερνότανε. Αν δεν θέλετε οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη δώστε προσοχή στον τομέα της υγείας και της εγκληματικότητας ώστε να παραμείνουν πιστοί και πρόθυμοι να εργαστούν. Ήδη έχει γίνει πολλή δουλειά στο παιχνίδι από τους προγραμματιστές του που μην το ξεχνάμε είναι μια  μικρή ομάδα από την Σλοβακία. Ήδη έχει ξεπεράσει γνωστότερους τίτλους από μεγάλους developers κι αυτό το βάζω στα θετικά του.

Συμπερασματικά να πω ότι άνετα θα το πρότεινα σε όποιον αρέσκεται να παίζει παρόμοιους τίτλους μόνο να δώσει προσοχή στον τομέα της μεταφοράς των κατοίκων γιατί πέφτει λίγο μπέρδεμα εκεί και ίσως φανεί δύσχρηστο τουλάχιστον μέχρι να μαθευτούν τα βασικά. Στην αρχή του Workers & Resources: Soviet Republic μην ξεχάσετε να κάνετε import τα βασικά αγαθά γιατί δεν παράγουμε από την πρώτη μέρα και οι κάτοικοι είναι απαιτητικοί. Ένα 8/10 θα του έβαζα άνετα γιατί μου άρεσε αυτή η αλλαγή από το Tropico σε κάτι πιο ρεαλιστικό το έκανε απόλυτα αρεστό σε μένα τουλάχιστον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The Shape of Chaos - The Shape of Chaos cd review (2023)

Παρουσίαση για το παιχνίδι Remnant II (2023)

Παρουσίαση του παιχνιδιού King of the Castle (2023)